fbpx Hyppää sisältöön

80/20-ruokavalio on jokaisen paras ystävä – näin pääset tehokkaasti alkuun

Julkaisuvapaa tiedote:

Tuore trendidieetti 80/20 on piristävä poikkeus kaiken kieltävien ruokavalioiden joukossa, sillä se panostaa kohtuullisuuteen. Herkut salliva dieetti saattaa kuitenkin kuulostaa pettävän helpolta, sillä tuloksia ei saa aikaiseksi, ellei tee riittävästi muutoksia ruokavalioon.

80/20-ruokavalion idea on yksinkertainen: aina ei tarvitse syödä sataprosenttisen terveellisiä aterioita, vaan riittää, kun 80 prosenttia ruoasta on terveellistä. Lopun 20 prosentin kanssa saa vähän herkutellakin esimerkiksi lomalla, juhlapäivinä tai kahvipöydässä.

Dieetin helppoudessa piilee myöskin sen vaikeus. Jos herkkujen osuus ruokavaliosta venähtää liian suureksi, paino ei putoa, vaikka söisi lisäksi pelkästään kasviksia. Myös selkeiden ohjeiden puuttuminen saattaa tuntua hankalalta, sillä päivittäiset ateriat on suunniteltava itse.

– Suurin osa ihmisistä tietää, miten syödään terveellisesti. Syystä tai toisesta omalle lautaselle päätyy kuitenkin usein kaikkea muuta. Suurin osa muutoksista tapahtuu painonpudottajan päässä, sillä tarkkojen ja tiukkojen dieettiohjeiden sijaan vaaditaan ajattelumallin ja käyttäytymisen muuttamista, sanoo ravitsemusterapeutti Marika Venäläinen Health Revolution Oy:stä.

Tiedätkö, mitä oikeasti syöt?

Ensimmäinen askel 80/20-dieetin aloittamisessa on se, että tiedostaa, mitä oikeasti syö päivän mittaan.

– Tehokas tapa on pitää perinteistä ruokapäiväkirjaa tai mikäli hakee helpompaa tapaa, kuvata päivän ruoka-annokset esimerkiksi See How You Eat Coach -sovelluksen avulla. Se usein herättää ymmärtämään, että saattaa vaikka napostella pitkin päivää tai syödä liian isoja annoksia, Venäläinen sanoo.

See How You Eat Coach -sovellus on maailman ensimmäinen sovellus, jolla voi seurata 80/20-sääntöä. Sovelluksen kehittäjä on suomalainen start up -yritys Health Revolution Oy.

Venäläisen mukaan 80/20-dieetti sopii käytännössä kaikille painonpudottajille. Perinteisten tiukkojen dieettien jälkeisistä repsahduksista ja jojoilusta ei ole pelkoa, kun ruokavalio sallii myös kohtuullisen määrän herkkuja.

– Ruokavalioon pitää kuitenkin tehdä riittävästi muutoksia, jotta saadaan tuloksia aikaiseksi. Painonpudotuksen tahti riippuu muun muassa lähtöpainosta. Itse suosittelen pudotustahdiksi noin kiloa kuukaudessa tai kymmentä kiloa vuodessa.

Näin syöt 80-prosenttisen terveellisesti:

  • Kirjaa ylös tai kuvaa päivän syömisesi: se paljastaa, miten oikeasti syöt.
  • Pidä kiinni säännöllisestä ateriarytmistä ja syö kohtuullisen pieniä annoksia. Näin elimistöllä riittää energiaa koko ajan etkä nälkäisenä sorru ahmimaan.
  • Lisää kasvisten määrää esimerkiksi käyttämällä kauden tuoreita kasviksia tai puolivalmiita pakastekasviksia. Muista, että myös hedelmät ja marjat ovat kasviksia.
  • Syö päivän mittaan jotakin jokaisesta ruokakolmion lohkosta. Näin saat ruoasta kaikki tarvittavat ravintoaineet.
  • Valitse itse, milloin syöt herkkuja, jolloin sinua ei harmita jälkeenpäin. Jokapäiväisessä herkuttelussa esimerkiksi rivi suklaata on sopivan pieni annos. Jos taas syöt herkkuja vain kerran viikossa, annoskoko voi olla isompi.

Health Revolution Oy Ltd on suomalainen start up -yritys, joka kehittää helppokäyttöisiä ravitsemusvalmennussovelluksia. Sovellukset pohjautuvat tutkittuun tietoon ravitsemuksesta ja niiden kehittämisessä on ollut mukana ravitsemusalan ammattilaisia.

Lisätietoja:
Ravitsemusterapeutti Marika Venäläinen
Health Revolution Oy Ltd
p. 050 571 0273
www.seehowyoueat.fi

Luitko jo nämä?