fbpx Hyppää sisältöön

80/20-periaate on laihduttajan tärkein sääntö

Painonhallintaa tukevasta ruokavaliosta liikkuu mediassa ja kansan suussa monenlaista tietoa. Yhteistä niille yleensä ovat valmiit ateriavaihtoehdot, tiukat rajoitukset ja ehdottomuus. Voi olla, että joku tietty ruoka-aine karsitaan kokonaan pois tai dieetin ruokavalinnat esitetään ainoina oikeina vaihtoehtoina. Valmiiksi annettu ruokavalio on monesti hyvin yksipuoleinen.

Harva jaksaa syödä joka päivä samaa ruokaa, vaikka se kuinka olisi painonhallinnan kannalta edullista.  Suunnitelmasta poikkeaminen aiheuttaa tunteen epäonnistumisesta, joka yleensä johtaa luovuttamiseen.

Siksi 80/20-periaate on erittäin tervetullut muutos painonhallintaa koskevaan ajattelumaailmaan.

Salliva 80/20 dieetti mahdollistaa onnistumisen

80/20 -periaatteen ydin on hyvin yksinkertainen. Terveyshyödyt saavuttaaksesi sinun ei tarvitse aina tehdä sataprosenttisen täydellistä ja terveellisintä valintaa. Riittää, että teet 80% kokonaisuudesta järkeviä valintoja. Loput 20% voit valita omien mieltymystesi mukaista ei niin terveellistä syötävää.

80% on riittävän hyvin.

80/20-periaate sallii ja armahtaa mutta perinteiseen dieettiajatteluun tottuneelle sen hyväksyminen voi olla vaikeaa. Mieti asiaa tältä kannalta:

Työkaverisi täyttää vuosia ja on tuonut tarjottavaksi täytekakkua, koska haluaa juhlistaa tilannetta. Otat kakkua vaikka olet dieetillä eikä suunnitelmaan kuulu kermainen täytekakku. Jälkeenpäin ajattelet, että homma on tältä päivältä jo pilalla, joten ihan sama mitä loppupäivän syö. Siispä kaupan kautta kotiin!

8020Viikkosivu

Kun taas uuden ajattelutavan myötä täytekakun kohdalla voi ajatella: ”Tämä on minun 20% tänä päivänä, täytyykin olla tarkkana loppupäivä”.

Dieetti ei kaadu palaan täytekakkua, vaan liian ehdottomaan ajatteluun.

See How You Eat Coach -valmennuksen uusimmassa versiossa on mukana 80/20 laskuri. Se laskee sinulle valmiiksi neljän ja viiden sydämen annosten osuuden kaikista kirjaamistasi annoksista. Sen avulla huomaat, että yksittäiset huonot valinnat eivät pilaa hyvää kokonaisuutta. Paino putoaa ja pysyy hallinnassa kun syö riittävän hyvin.

Tänä syksynä julkaisemme myös uusintapainoksen 80/20 Ruokavaliotyökirjastamme.

Tervetuloa kokeilemaan uutta ja ainutlaatuista laskuria!

Riittävän hyviä valintoja päivääsi!

Marika

laillistettu ravitsemusterapeutti

Marika Venäläinen

Tammikuussa 2017 julkaistiin Mian kanssa kirjoittamamme 80/20 Ruokavaliotyökirja, opas pysyvään ja tasapainoiseen ruokavalioon. Kirjamme on saanut loistavan vastaanoton. Monien mielestä se pitäisi olla pakollinen perusopas syömisestä kaikille. Kirja ei siis ole reseptikirja vaan kirja täynnä asiaa syömisen vaikutuksista tunteisiimme ja jaksamiseemme sekä painonhallintaan.

Monet lukijat ovat lähettäneet meille postia ja kiitelleet kirjaa. Se on muuttanut heidän suhtautumisensa syömiseen. Useilla on sellainen olo, että ensimmäistä kertaa heidän elämässään he ovat löytäneet järkeä syömiseen ja ovat voineet luopua dieettiajattelusta. Nyt he voivat ja jaksavat paremmin. Olemme innoissamme saamastamme palautteesta ja siitä, että olemme voineet auttaa tiellä kohti pysyvää tasapainoa.

Päivitetty 6.10.2019


Luitko jo nämä?